Is de logistieke sector ready to Brexit?

12.01.2021 – De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie – de Brexit – is intussen bijna in een laatste fase beland.

Home » Nieuws »

Is de logistieke sector ready to Brexit?

12.01.2021

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie – de Brexit – is intussen bijna in een laatste fase beland. Binnenkort zal het niet meer mogelijk zijn om uw goederen onbelemmerd tussen EU-landen het Verenigd Koninkrijk te verschepen. (Te) lang gewacht om actie te nemen? Begrijpelijk. Concrete afspraken laten lang op zich wachten, wat het moeilijk maakt om te anticiperen. Ook al weten we nog niet hoe de brexit u als logistiek bedrijf concreet zal beïnvloeden (want dat zal het hoe dan ook): het is aangewezen om snel te schakelen. Zélfs als u niet in rechtstreeks contact staat met het VK. De brexit zal directe en indirecte consequenties hebben voor iedere speler.

In elk scenario – hard brexit, deal of no deal: vanaf 1 januari 2021 zullen we geconfronteerd worden met nieuwe douaneformaliteiten. Het uitblijven van een akkoord zorgt ervoor dat veel bedrijven vandaag weinig voorbereid zijn. Douane-uitklaringen, invoerrechten, grenscontroles… Als logistieke dienstverlener maakt u zich best gereed voor verschillende scenario’s. Wat kunt u nu doen?

Douaneformaliteiten – maak uw borst maar nat

Na de transitieperiode zullen goederen, mensen en kapitaal niet meer vrij mogen verplaatsen tussen het VK en de EU. Het grote verschil? De tussenkomst van douane wanneer u producten levert aan of ontvangt uit het Verenigd Koninkrijk. Zo zal u telkens een aangifte moeten doen bij in- of uitvoer, en moet u de juiste transportdocumenten en vergunningen voorzien. Verwacht u ook aan extra controles. Als u voordien enkel binnen de EU handelde, is die douanetussenkomst een volledig nieuw gegeven.

De brexit zal u in eender welke vorm tijd kosten. Zowel op vlak van formaliteiten en administratie als tijdens het volledige logistieke proces. Bent u voorbereid op langere wachttijden bij douaneafhandeling en controles? Moeten bepaalde routes worden aangepast (denk aan Ierland)? Waar duiken extra kosten op? Na een brexit zal het logistieke proces er anders uitzien dan voorheen. De veranderingen vallen in te calculeren, anderzijds is het de uitgewezen kans om te kijken waar u nog kunt optimaliseren.

Douanesoftware de oplossing?

Met passen en met meten wordt de meeste tijd versleten – zegt men wel eens. Zeker in het geval van brexit, waarbij de concrete omstandigheden nog niet bekend zijn, is voorbereiding geen sinecure. Wel is het aangewezen om ready te zijn. Dat bespaart u zorgen en geeft u zekerheid – én een voorsprong op zij die te lang wachtten.

Hoe maakt u de processen gemakkelijker en efficiënter? Wat zijn de wettelijke vereisten? Organi is uw aangewezen partner om de douaneuitdagingen die de brexit met zich meebrengt aan te pakken. U zou de douaneaangiften aan derden kunnen overlaten, of ze intern manueel afhandelen – maar een modernere aanpak is aangewezen. Met de slimme automatisering in onze OLS Customs software handelt u al uw douanedocumenten (PLDA, NCTS, EMCS) eenvoudig, snel en efficiënt elektronisch af. De software is eenvoudig te integreren in uw bestaande ERP-programma, zodat al uw data steeds op één platform gecentraliseerd blijft. Ook heeft u de vrijheid om gegevens ter beschikking stellen aan spelers aan de andere zijde, wat wederom tijd bespaart.

Door informatie automatisch aan te reiken aan het douanesysteem, hoeft u slechts te reviseren. Vervolgens worden de douaneaangiften automatisch gegenereerd, zodat u zo weinig mogelijk tijd verliest aan de grens. Ook om het wettelijke kader hoeft u zich geen zorgen te maken: Organi staat steeds in contact met douane-instanties.

Met informatie uit eerste hand spelen we kort op de bal. Heeft u vraagtekens? We communiceren snel en ondersteunen waar nodig. Zeker als u voorheen enkel binnen de EU actief was, is een betrouwbare consult kostbaar.

Waarom Organi?

Vragen of interesse?

Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op met u!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.