NIS2-Richtlijn: Versterking van Cyberveiligheid in de EU

14.05.2024 – De NIS2-richtlijn, een belangrijke update van de Europese cybersecuritywetgeving, moet uiterlijk 17 oktober 2024 in nationaal recht zijn omgezet. Bij Organi leggen we uit wat deze richtlijn inhoudt en wat het voor jouw organisatie betekent.

Home » Nieuws »

NIS2-Richtlijn: Versterking van Cyberveiligheid in de EU

De Europese Unie heeft sinds januari 2023 de NIS2-richtlijn ingevoerd, een opvolger van de NIS-richtlijn uit 2016, om een hoger niveau van cyberveiligheid in alle lidstaten te waarborgen. Deze nieuwe wetgeving, die voor 17 oktober 2024 in nationaal recht moet zijn omgezet, stelt strengere eisen aan een breed scala van sectoren en bedrijven om de digitale weerbaarheid te verhogen.

Wat is de NIS2-richtlijn? 

De NIS2 (Network and Information Security) richtlijn heeft als doel om essentiële en belangrijke entiteiten binnen de EU te dwingen hun cyberveiligheid significant te versterken.

  • Essentiële entiteiten omvatten grote organisaties in kritieke sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, digitale infrastructuur en de financiële sector. Deze sectoren zijn vitaal voor de economie en de maatschappij, en vereisen strenge beveiligingsprotocollen om preventie en snelle reactie bij incidenten te waarborgen.

  • Belangrijke entiteiten bevatten middelgrote bedrijven in sectoren zoals post- en koeriersdiensten, afvalbeheer, en de maakindustrie. Hoewel verstoringen in deze sectoren minder impact hebben, zijn ze nog steeds belangrijk genoeg om specifieke toezicht- en rapportageverplichtingen na incidenten te rechtvaardigen.

Of uw organisatie als essentieel of belangrijk wordt beschouwd, hangt af van de sector en de grootte van uw organisatie. Voor meer informatie over de NIS2, inclusief een volledige lijst van relevante sectoren, kunt u terecht op de website van het Centrum voor Cybersecurity België.

Impact op toeleveringsketen

Een essentieel onderdeel van de NIS2-richtlijn is de nadruk op toeleveringsketenbeveiliging. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun eigen cybersecurity en die van hun leveranciers voldoen aan de gestelde minimumnormen. Dit vereist geïmplementeerde en gecontroleerde beveiligingsmaatregelen door de gehele keten.

Verplichtingen en sancties

De NIS2-richtlijn legt duidelijke verplichtingen op:

  • Zorgplicht: Uitvoeren van gedetailleerde risicoanalyses en implementeren van 10 basis veiligheidsmaatregelen om deze risico’s te beheersen.
  • Meldplicht: Beveiligingsincidenten moeten binnen de 24 uur gerapporteerd worden.
  • Toezicht en naleving: Er is verhoogd toezicht op naleving, met name voor essentiële entiteiten.


Bij niet-naleving kunnen de sancties aanzienlijk zijn, met boetes die kunnen oplopen tot €10 miljoen of 2% van de wereldwijde jaaromzet, afhankelijk van welk bedrag hoger is.

Voorbereiding op NIS2

Het is cruciaal voor bedrijven om proactief te handelen en niet te wachten op de formele implementatie van de wetgeving. Organisaties die nu proactief handelen, beveiligen zich niet alleen tegen deze bestaande risico’s, maar zijn ook beter voorbereid op de nieuwe wetgeving. Proactieve maatregelen kunnen zijn:

  • Risicoananalyse en -beoordeling: Maak een gedetailleerde risicoanalyse van zowel fysieke als digitale risico’s die de dienstverlening kunnen verstoren.
  • Implementatie van beveiligingsmaatregelen: Neem maatregelen om de organisatie beter te beschermen tegen geïdentificeerde risico’s.
  • Incidentbeheer procedures: Zorg voor robuuste procedures voor het detecteren, monitoren, oplossen en melden van incidenten die bedrijfsprocessen kunnen verstoren, inclusief het opstellen van een incident response plan.

Conclusie

De NIS2-richtlijn stelt complexe en dynamische eisen aan de cybersecurity van organisaties. Het uitbesteden van IT-beveiligingstaken aan een deskundige partner zoals Organi kan een strategische beslissing zijn, Hierdoor kunt u zich volledig concentreren op uw kernactiviteiten terwijl Organi de zorg voor uw digitale veiligheid op zich neemt.

Waarom Organi?

Vragen of interesse?

Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op met u!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.