Flexibel werken op z’n best bij Organi

22.06.2021 – Door de coronacrisis moesten bedrijven ineens noodgedwongen hun werknemers thuis laten werken.

Home » Nieuws »

Flexibel werken op z’n best bij Organi

22-06-2021

Door de coronacrisis moesten bedrijven ineens noodgedwongen hun werknemers thuis laten werken. Ondertussen zijn we meer dan een jaar later en komt het einde van deze vreemde periode met verschillende lockdowns stilaan in zicht. Maar hoe moet het verder na covid-19? Ook Organi stelde zich die vraag.

“Hoe zie jij jezelf terugkeren naar het werk?”

Hoe gaan we binnenkort opnieuw aan het werk als het eindelijk zover is? Op vraag van het management richtte Organi een werkgroep op die zich ontfermde over deze terugkeer. “We wilden tot een optimaal evenwicht komen dat werkt voor elke collega individueel en tegelijkertijd ook voor de rest van de collega’s, onze klanten en Organi zelf natuurlijk”, verduidelijkt CEO Pieter Vandenbulcke.

De werkgroep bestond uit 4 werknemers (uit verschillende afdelingen) en een externe HR-consultant die het geheel in goede banen leidde. Om een idee te krijgen van wat er leefde onder zijn 92 werknemers, organiseerde de groep in februari een online bevraging waarbij iedereen ook suggesties mocht geven.

Maar liefst 94% vulde deze enquête in en beantwoordden verschillende vragen over flexibiliteit, bereikbaarheid en permanentie. De werkgroep ging aan de slag met de resultaten van de enquête en formuleerde zijn voorstel richting het management. Na een grondige check door het sociale secretariaat Acerta, werd een nieuw HR-beleid geboren, 100% futureproof.

HR-beleid van de toekomst

Hoe ziet dat nieuwe HR-beleid eruit? In een notendop: werknemers kiezen zelf wanneer hun werkdag begint en eindigt (binnen bepaalde uren) zonder een beperking op het aantal tikkingen per dag. Dit laat mensen toe om hun werkdag te onderbreken, zodat ze bv. naar de tandarts kunnen, maar ook zodat ze hun kinderen van school kunnen halen en nadien nog even kunnen verder werken.

Thuiswerken was vóór covid-19 ook al ingeburgerd bij Organi, hetzij beperkt tot 1 dag per week. Maar die beperking valt nu weg, dit betekent dat werknemers altijd in de mogelijkheid zijn om thuis (of elders) te werken. Ze kiezen waar zij werken afhankelijk van hun eigen werk- en privéplanning. Uiteraard blijft iedereen nog altijd welkom op kantoor. “De juiste work life balance is voor iedereen anders, iedereen heeft verschillende noden, iedereen heeft een andere gezinssituatie enzovoort. We hebben geprobeerd om daar zo veel mogelijk rekening mee te houden in dit nieuwe beleid”, zegt Vandenbulcke.

Uiteraard werden er wel een aantal spelregels gedefinieerd, zodat de communicatie met klanten en collega’s optimaal blijft. Vandenbulcke: “Alle teams moeten onderling duidelijke afspraken maken met elkaar. We gaan er ook allemaal samen voor moeten zorgen dat we bepaalde zaken blijven bewaken, ik denk dan bijvoorbeeld aan een goede communicatie en onze authentieke bedrijfscultuur.”

Van de nood een deugd maken

In 2016 werd het kantoorgebouw van Organi serieus onder handen genomen, vooral de buitenkant, het gelijkvloers en het sanitair kwamen aan bod. Daarom maakt Organi tijdens deze coronaperiode van de gelegenheid gebruik om nu ook de eerste verdieping een opknapbeurt te geven. Er werd alvast een volledig nieuw plafond gestoken en nieuwe LED-verlichting gehangen, en binnenkort zal er ook overal opnieuw geschilderd worden. “We waren al langer van plan om het gebouw verder op te frissen, maar het was er nog niet eerder van gekomen. Dus aangezien er slechts af en toe enkele collega’s aanwezig waren, was dit de ideale moment om hiermee van start te gaan”, zegt Vandenbulcke.

Waarom Organi?

Vragen of interesse?

Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op met u!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.